Acoциaции: Caтypн, Beнepa, Mapc

Името “турмалин” идва от сингалски (езикът на Шри Ланка) – турмали или торамалли – камък от неизвестна порода. През XVIII век в Англия думата е била изписвана tumalin. Турмалинът често се бърка с други скъпоценни камъни, за­ради голямото си цветово разнообразие. Среща се в най-различни цветове: безцветен, розов, зелен, син, ка­фяв и всички оттенъци между тях. Съществува и разно­видност с необикновен пурпурен цвят, наречена сиберит, която се добива в Урал (Русия). У нас се срещат находища основно на Черния Турмалин.

Някои турмалини имат два и повече цвята, например “диненият” от Бразилия. В мините на Мозамбик, Ангола, Танзания и Замбия също се добиват подобни образци, които изглеждат точно обратно: зелени в средата и розови по краищата. Червеният турмалин е известен и като елбаит.

В Бразилия се добиват и яркозелени турмалини, наречени “бразилски смарагди” или “хромови зелени турмалини”. Неосведомените хора често ги бъркат със смарагди. Навремето те са били монтирани в епископските пръстени.

Ахроитът е рядка, безцветна разновидност на турмалина. Името му идва от гръцката дума ахрос, “без цвят”. Често се обработва чрез нагряване, за да стане бледорозов.

Дравитът е богат на магнезий, който му придава много тъмнокафяв, оранжево-кафяв или златистооранжев оттенък. Той изглежда безцветен от един ъгъл и оцветен – от друг. Понякога се нагрява, за да се изсветли, ако изглежда твърде тъмен. Името му идва от района Драве в Австрия.

Тъмносиният турмалин се нарича индиколит или индиголит. Може да бъде от зеленикаво-син до индигов. Изглежда зелен или син от един ъгъл, а от друг губи прозрачността си. Най-големите му находища се намират в Сибир (Русия), където лилавата, синьо-лилава или виолетова разновидност се нарича сиберит. Светлосини турмалини се добиват в Парабия (Бразилия), също в Колорадо, Масачузетс и Калифорния (САЩ), Намибия и Мадагаскар.

Рубелитът – от латинската дума, означаваща “червено”, всъщност се среща в различни оттенъци на розово, розово-виолетово или червено. Рубинено-червените екземпляри са най-ценни. Някои рубелити имат нишковидни инклузии, които им придават ефекта на котешко око, ако се кабошонират. Срещат се в Русия, Бирма, Шри Ланка, Бразилия, Калифорния и Мадагаскар.

Черният турмалин, наричан още скорл, е най-разпространен и най-популярен, въпреки че не се цени достатъчно.

Този камък се използва повече от 2000 години. Вероятно римляните и гърците са го внасяли от Азия, тъй като на един пръстен от II или III век има надпис, според който произхожда от Индия.

В Близкия и Далечния Изток от векове се изработват накити от турмалин, но чак през XVIII век в Европа го разпространяват холандските колонисти. Отначало холандците използвали само дълги кристали, с които чистели пепелта от лулите си. По тази причина те го нарекли ashen trekker или “пепелочистач”. След 1750 г. той става много популярен и известен със сингалското (цейлонското) си име торамалли. Немците го наричали azchenzieher, а французите – tirecendre. Древнорим- ският писател Плиний го назовава lychnis. Турмалинът, подобно на кехлибара, е пироелектричен, т.е. наелектризира се след нагряване. Шведският учен Линей го нарича “електрически камък”. Освен това става пиезо- електричен след прилагане на натиск. Заради тези две свойства той се използва при изработването на термометри, дълбоководни уреди и инструменти, работещи под налягане. Ако се среже слой по дължината на призмата, турмалинът поляризира светлината. Въпреки че е пироелектричен и пиезоелектричен, той не про-вежда електричество. Плува във вода, за разлика от топаза.

Всички разновидности на турмалина имат едни и същи качества, като конкретните им цветове въздействат върху различни чакри. Използвайте турмалина заедно с малахит, за да свържете горните с долните чакри и енергията ви да потече в правилен ритъм.

Турмалинът може да изгради и да поддържа мощен щит, който ще ви предпазва и същевременно ще ви дава усещане за сигурност. Като един от най-силните защитни камъни, той отблъсква страха и негативността и вдъхва самоувереност и разбиране.

Помага за балансиране на ендокринната система и обновява тялото и ума (разбира се сам по-себе си той не замества лечението, което трябва да се провежда само и единствено от специалист). Подобрява съня. Активирайки определени вибрации в ума и тялото, този кристал синхронизира фините тела и има силно защитно действие. Изважда на повърхността и отстранява страха и негативните, състояния; мощен закрилник.

Турмалинът ще увеличи вашата чувствителност и разбиране и по този начин ще ви помогне да се концентрирате и вдъхновите. Тъй като отключва творческите способности, той е много полезен за художници, писателй артисти, музиканти и всички останали творци на изкуството.

Камъкът ще ви помогне да станете по-гъвкави и да не се ангажирате твърде емоционално с неприятните проблеми; освен това ще ви накара да бъдете по-обективни в намеренията си.

Различните видове Турмалин, има специфични способности.

 • Ахроит (рядък и безцветен): Ще ви помогне да виждате по-ясно събитията от ежедневието и да предсказвате бъдещето.
 • Синьо-зелен: Привлича нови приятели и нови събития в живота.
 • Бюргерит (иридиращ тъмнокафяв): Енергиите му са подобни на тези на дравита.
 • Хромдравит (тъмнозелен): Привлича пари и успех в бизнеса.
 • Дравит (много тъмнокафяв, оранжево-кафяв или златисто-кафяв): Балансира четвърта чакра; подпомага интелектуалните процеси.
 • Индиколит (син): Дава покой и ясни прозрения. Учи на духовна цялост.
 • Рубелит и елбаит (червен, тъмнорозов): Понякога го наричат “кралицата на турмалините”; успокоява и отпуска. Подпомага духовните стремежи и желания. Облекчава скръбта и вътрешната болка, причинена от конфликти. Като камък на сърдечната чакра, помага за освобождаване на дълбоко заровени емоционални преживявания. Работи добре заедно с розов кварц и кунцит. Ще ви помогне да се освободите от стара любовна мъка и да се подготвите да обичате отново.
 • Сиберит (лилав до пурпурно-виолетов): Помага за от- ключване на интуицията и свръхсетивните възприятия.
 • Цилайзит (жълт и кафяв): Дава енергия на ума по време на учене или изследователска работа; помага за установяване на контакт с етерни същества от другите светове.
 • Верделит (зелен и тъмнозелен): Подпомага общуването. Съдейства на онези, които търсят мъдрост от природата и природните духове. Това е регенериращ камък, който може да пререди всички тела след разтърсващи преживявания. Привлича благополучие и вдъхновява творческите идеи. Ще ви помогне да се справите с проблема си. Може да ви посочи негативните енергии, за да ги избегнете.
 • Динен (розово и зелено): Ще ви помогне да не се отказвате от работата си, докато не я свършите. Прекрасно средство за отстраняване на дисбаланс и вина, конфликти и неясноти. Диненият турмалин е камъкът който “решава проблемите”; ще ви помогне да прие мете миналото и да изградите планове за по-добро бъдеще,
 • Жълт: Балансира пета чакра; засилва интелекта.

Чepeн тypмaлин (eнepгия: възпpиeмчивa; eлeмeнт: Зeмя) – изпoлзвa ce зa зaзeмявaнe и пpeдcтaвлявa зeмятa в мaгии cвъpзaни c тoзи eлeмeнт. Зaщитaвa oт нeгaтивизъм.

 • Подпомага астралните пътувания, отработва информация от минали животи й съдейства за трансформацията към по-високи нива. Ще ви помогне да схванете абстрактните идеи. Отклонява всяка негативност и може да се използва като щит за отблъскване на физически и психични негативни енергии. Променя и отстранява вътрешната негативност. Може да накара вибрациите или събитията да забавят ход, за да може човек да ги прецени по-добре. Ако в естествено състояние се намира в прозрачен кварцов кристал, се нарича турмалинов кварц.
 • Предпазва аурата и инкарнацията, вкарва зем­ната енергия в коренната чакра и каналите на кундалини.
 • Действа като защитна броня, абсорбира и тран­сформира негативната енергия и негативните мисъл-форми от нас самите и от другите, дава закрила срещу психични нападения и обсебва­щи духове.
 • Лекува страха и паниката, вдъхва чувство за безопасност и сигурност.
 • Активира способността да се заземяваме и цен­трираме, поощрява пускането на корени в Зе­мята и тялото.
 • Поражда чувството, че сме добре дошли на Земята, повишава способността да оставаме вътре в тялото си.

Използвани източници:

 • Стейн, Даян. Лечение със скъпоценни камъни. София : Аратрон, 2005.
 • Конуей, Д. Дж. Скъпоценните камъни и техните магически свойства. София : Аратрон, 2008.
 • Киврин, Владимир. Лечебните и магически свойства на кристалите. София : Паритет, 2014.
 • Митева, Гергана. Иван Митев. Енциклопедия на лечебните минерали : А-Я : Второ допълнено издание, Хасково : ИК Опонент, 2004.
 • Барбара Ан Бренан, Ръце от светлина, София : Кибеа, 2000.
 • Нелсън, Мери, Джейн Скривнър. Лечение с камъни, София : Монт, 2011.
 • Хол, Джуди. Кристали и скъпценни камъни : Как да използвате кристалите и тяхната енергия, за да подобрите живота си. София : Аратрон, 2018.