Авантюрин – бодрост на духа, яснота на ума, творческо вдъхновение

Авантюринът е вид кварц – дребнозърнеста силициева разновидност (кварцит) или пък минерал от групата на фелдшпатите (Фелдшпатът принадлежи към групата на скалообразуващите минерали.) и кварца, в дълбочина се виждат бляскави чистички, дребни включения от железни окиси и хидроокиси (хематит, магнетит,  илменит) или люспички слюда (мусконит и т. н.) и самородна мед.  Прилича на нефрит (много често Авантюрин се продава като нефрит), амазонит, и зелен яспис. Понякога го наричат индийски нефрит”, което е неправилно, въпреки че яркозелените разновидности са почти толкова ценни, колкото нефрита.

Твърдостта на авантюрина е 6,5 – 7 по скалата на Моос.

Среща се в предимно в зелено, но има и екземпляри в други цветове – оранжев, кремав, тъмночервен, прасковен, кафяво, розов, червено-кафяв, жълто-кафяв, тъмно синьо, понякога има и червен със златисти отблясъци от слюди, хематитови нюанси..

Находища: Бразилия, Индия, Русия – Урал и Сибир, САЩ, Австралия, Германия, Япония и Танзания.

В античността гръцките воини са го зашивали в дрехите, за да поддържа оптимизма им. Почитали са го и като източник на сили и смелост. Вярвали са, че той прави притежателя си весел, остроумен и любознателен и му помага да различава добрите от лошите приятели. В древността се е смятало, че този камък може да лекува алергии и сърдечни заболявания. Източните народи вярвали, че авантюринът лекува зрението. Самото име на камъка подсказва, че е свързан с любовта. Древните вярвали, че който притежава този камък, ще изпита истинската любов и ще предпази двамата влюбени от нещастия.

И днес се смята, че Авантюринът успокоява тревожността и страха. Помага за изграждане на положителна нагласа и независимост. Свързан е със Земната енергия, а така помага да се балансирате и успокоите. Смята се, че уравновесява и хармонизира мъжката и женската енергия.

Като защитен Амулет под формата на бижу авантюринът отстранява излишната тревожност и страховете, като насърчава положителната нагласа. Смята се, че е добър талисман за участващите в хазарта.

Тъй като авантюринът увеличава способността за съзидателна визуализация, той е чудесен помощник за писатели, художници, музиканти и всички, които се занимават с творческа дейност.

Ако го използвате заедно с малахит, може да ви помогне да отстраните менталните и емоционалните блокажи. А заедно с розовия кварц ще подсили емпатичните ви способности.

Авантюрин  – Зелен: Повишава самочувствието; държи шеста и седма чакра отворени; създава хармония и баланс. Той би могъл да се превърне в отличен талисман за късмет, който ще привлече благоприятни възможности в живота ви. Развива способността да не приемаме нещата твърде присърце и да поемаме емоционални рискове. Отваря сърцето за другите и вдъхва доверие в живота. Привлича приключения в любовта и пътуванията.

Авантюрин  – прасковен. Насърчава игривата сексуалност. Вярва се, че подпомага при зачеването на дете.  Полезен талисман в творческите начинания. Поддържа съзидателността или плодовитостта. Носи вдъхновява нови идеи.

Червен: Стимулира творческите способности и общуването; държи втора, трета, четвърта и пета чакри отворени; балансира всички тела.

Авантюрин – син – Учи, лекува и регенерира; извежда нараненото вътрешно дете. Лекува емоциите чрез ума, универсалния Божествен ум и Богинята в нас, дава достъп до Светлинното тяло, мрежата на менталното тяло и планетната мрежа. Свързва с духовните водачи и висшите лечители, изхвърля космическите боклуци и артефакти от аурата, прогонва негативните създания и прикрепвания от аурата и чакрите. Подпомага кармичното освобождаване и кармичното лечение, дава достъп до Господарите на Кармата.

Преди и след употреба е добре минералът да се измива. Оставя се да изсъхне без да се бърше.