Перидот

Описание: Перидотът (познат още като оливин) има маслен блясък и дължи цвета си на съдържанието на желязо. Негова разновидност е хризолитът, но жълто-зеленият тревист цвят на перидота е много по-богат и наситен. Маслинено-зеленият минерал се нарича оливин, жълтият – хризолит, а тревисто-зеленият – перидот. Някои образци стават тъмнозелени на приглушена светлина, което им е спечелило името “вечерни смарагди”. В повечето случаи перидотът е прозрачен, големите екземпляри не се срещат често. Има и един рядък вид бял перидот; нарича се болтонит. Подобeн минерал: прозрачен епидот.

Чакра: сърдечна

Находища: Най-добрите образци-бистри, жълтозелени кристали се добиват на египетския остров Зебергед в Червено море; в САЩ Норвегия, Мианмар, Италия – около Везувий. Египет, Китай, Мианмар, Бразилия, Норвегия, Аризона (тревистозелен), Хаваите (маслинен), Австралия, Бирма и Южна Африка. В България е установен единствено като скалообразуващ минерал.

Цвят: жълт, жълтозелен до тъмнозелен

Легенди: В древността са смятали, че предпазва от нещастие притежателите си, прогонва злите духове и страха от тъмнината. Съществува предание, според което Мойсей е носел в своя нагръдник оливин като камъкпазител от беди. През Средновековието е смятан за един от основните лечебни минерали, повлияващ меланхоличните състояния.

Хората в Древен Египет и по Средиземноморието се снабдявали с перидот от ост-ров Зебергет на Червено море. Той се ценял високо и се смятал за много свещен. Името му на арабски означава “скъпоценен камък”. В някои периоди бил дори по-скъп от диамантите.

Не се знае точният произход на името му – вероятно е изопачено източно наименование на оливина. Камъните, описани от Плиний Стари, които идвали от остров Зебергет, по онова време били познати като топазос. Остров Зебергет и до днес доставя прекрасен оливия и перидот.

Римляните го носели, за да ги пази от магии, заблуди и депресия. През Средновековието го използвали, за да получат даровете на предсказанието, вдъхновението и красноречието. Често бил част от религиозните атри-бути.

Ацтеките, инките, толтеките и древните египтяни използвали перидота за успокоение, пречистване и ба-лансиране на енергията на физическото тяло.

Каества на Перидота (Оливин, Хризолит):

Най-често се смята за камък на зодия Дева (може да се използва като заместител на Смаргда – за тези, които биха искали да засилят своя Меркурий – планетата на търговията, комуникациите и ума). Някои астролози го асоциират и със Слънцето.

Перидотът намалява стреса, стимулира ума и интуицията. Балансира и успокоява емоциите, освен това засилва интелектуалните способности. Носи вдъхновение и подобрява вътрешното зрение. Може да смекчи ревността и гнева. На някои хора вероятно ще им се стори твърде интензивна способността му да стимулира израстването и промяната; в такъв случай го носете заедно с аметист или цитрин, за да омекотите въздействието му.

Перидотът синхронизира фините тела и усилва желанието за личностно израстване, затова отваря вратите към нови възможности. Може да ви помогне да откриете своята съдба или предназначение в живота; да ви подготви за нови приключения и предизвикателства. Твърди се, че прогонва злите духове.

Перидотът е красив и нежен камък заради цвета си на поникнала трева, както и заради способността си да ви въведе в нов житейски цикъл.

Ако ви се струва, че сте в застой и не вървите напред, вземете перидот и две свещи – бяла и зелена. Сложете камъка между тях на олтара си. Запалете ги. Затворете очи и си представете как стоите пред затворена врата, която символизира промените и напредъка, който желаете в живота си в бъдеще. Отворете мислено вратата, застанете сред сияйната светлина, която струи оттам, после пристъпете вътре.

Вдъхва емоционално равновесие, сигурност и вътрешен мир.

Ако не можете да отворите вратата или се уморите да опитвате, загасете свещите и опитайте отново някоя друга вечер. Може би ще трябва да упражнявате предварително тази визуализация няколко дни, за да успеете да прекрачите прага. Когато минете през вратата, може да видите нещо съвсем неочаквано, каквото изобщо не ви е идвало наум.

Лечебни свойства (Моля никога не предприемайте лечение без специалист. Камъните не заместват лекарствата.):

Вярва, се че носен като украшение при директен контакт с кожата, влияе положително върху работата на органите в гръдния кош, най-вече на сърцето и белите дробове; помага за въхтановяване след сърдечен инфаркт.

Балансира ендокринната система; помага за регенерацията на тъканите и пречиства тялото, като укрепва кръвта. Много полезен при лечение на духовни страдания. Подобрява храносмилането и облекчава треската.

Продължителният контакт с оливина (перидотът) възстановява вътрешното равновесие и прогонва отрицателните емоции.

Други указания: След терапия се измива; обича слънчевата светлина.