Различните форми и варианти на Мандалите ни се явяват във всички аспекти на живота. Хармонични, красиво изваяни мандали се срещат във формите на земята, в слънцето, луната, цветята, природата, в общуването, в семейните и приятелски отношения, в житейските сфери…

Думата „Мандала“ произлиза от санскрит (मण्डल – в буквален превод означава магически кръг, магически диск, понякога думата може да означава и светлина). Първоначално терминът се появява в Риг Веда, а след това – в различни Индийски религии, особено в Будизма. От най-древни времена мандалата в Индия е символ, които изобразява фрагменти от сложната Вселена и нейната същност. Днес под термина мандала се разбират определен тип схеми, диаграми или геометрични симетрични или а-симетрични модели.  Въпреки, че мандалите се смятат за типично Будистки техни варианти присъстват в почти всички религии. Широко разпространени са в Християнството, при индианските племена, при Евреи, на особена почит са и в Китай. Голямо значение на мандалите и тяхната роля в психотерапията придава един от основоположниците на съвременната психология Карл Юнг. Според него, „мандала е психологически израз на съвкупността със себе си“ (1973: 20).

Умението да се визуализира дадена мантра под формата на мандала е една от ключовите практики в традицията на Тантра (въпреки опитите си и предпазливостта си да не слага строги дефиниции за тантра, Дейвид Гордън Уайт предлага следната дефиниция„Тантра е тази, характерна за Азия съвкупност от вярвания и практики, които работят на принципа, според който вселената не е нищо друго, а реалното проявление на божествената енергия на божествената същност, която сътворява и поддържа тази вселена, и съответно търси ритуално да възприеме и канализира тази енергия в човешкия микрокосмос, по творчески, градивно-съзидателни и освобождаващи начини.”). В тантрическата традиция самите мандали се различават в зависимост от целите и практиките.

Във Ваджраяна (известен и още като Тантрически будизъм, Тантраяна, Мантраяна, Тайна мантра, Езотеричен будизъм и Диамантена колесница. Ваджраяна е сложна и многообразна система от будистки учения и практики, които са предавани като приемственост в продължение на много векове, а според традицията на всяка от школите от самия исторически Буда Шакямуни.) понятието Мандала има няколко значения:

 • картинно изображение на енергийното поле на Будите, което възниква от безграничните възможности на пространството. То би могло да бъдетханка, а за изобразяване на енергийните полета като част от тантрическите практики и ритуали се изработват сложни пясъчни мандали – дори от стрити на прах скъпоценни и полускъпоценни камъни.
 • енергийното поле на умствената представа за вселена пълна със скъпоценности, която се подарява на Будите като част от някои практики.
 • метален диск, който се използва за Мандала приношенията

Независимо дали става на въпрос за източните религии или западната съвременност мандалата се свързва с духовността. В различните духовни традициите мандалите се използват като средство за фокусиране на вниманието на лекари и аптекари, като духовен инструмент даваш насоки, като визуално средство за създаване на свещени пространства, като помощно средство за медитация и себеанализ, като метод за психологическа диагностика.  Изработването или наблюдаването на мандала е път към самоосъзнаване, интроспективна авто-терапия. За рисуването на мандали не се изисква предварително умение или талант, но при подходящи условия създаването им е средство човек да се докосне до своята собствена мистерия, до своите дълбоки вярвания. Смята се, че за изработването на мандала е нужно да работят и двете полукълба на мозъка т.е. мандало-творчеството е едновременно математика и изкуство, философия и знание.

В източните вярвания мандалите широко се използват като средство за медитация, лечение и закрила. В ролята си на талисман мандалата може да бъде изработена от всевъзможни материали: цветен пясък, хартия, рисунка, издялани от камък, от глина, нарисувани върху стъкло, от плат и т.н. Всеки един може да изработи свои собствен амулет – мандала. В русия много дами плетат мандали. У нас тъкането на килими и народни носии напомня на ритуала по създаване на мандали.

Съзерцаването на мандала може да помогне на медитиращ да стигне до крайно освобождение.

Всяка една мандала е уникална картина, която може да разкаже различни истории, да прошепне за пътеката, по която в момента човек е поел, да разкрие връзката между хората, да покаже същността и връзката между човека и Вселената. Хармонията на мандалата учи човек на красота, мечтателност, стремеж към свобода, усещане за щастие, любов, привличане на успехи, към които душата се стреми. Медитирайки върху готова мандала или в процес на творене се намират отговори на скрити, съкровени желания и въпроси. Съзерцанието в тези магически символи са път към дълбоко разбиране на всичко.

Припознавайки любима мандала или рисувайки своя човек може да предаде емоция, да се опита да визуализира това, което не го удовлетворява и това, към което се стреми, да зададе въпрос и да намери отговор. Чрез мандалите могат да се визуализират нашите желания, разбира се под фомрата на пъзел.

Древна практика е, когато човек се чувства уплашен или когато има нещо (ситуация, човек, проблем), което не му дава мира да избере цветовете (не любими, а тези които го привличат размишлявайки върху въпроса) и да нарисува проблема си. Крайният резултат често смайва.

Мандалата може бъде създадена и по време на приятни, положителни емоции и в дни на беди да се извади тази щастлива мандала, която да помогне за преодоляването на неприятностите.

В процеса на гледане или създаване на мандала човек постига осъзнаване между връзката му с вътрешната и външна Вселена. Любопитен факт е, че една и съща мандала наблюдавана от един същи човек при различни периоди и настроения може да въздейства по различен начин.

Преди всичко анализът на мандалите изисква способност да се свържем с нашата интуиция, със собствените ни асоциации. При избора или рисуването на мандали цвета или формата нямат значение, но присъствието на даден цветови акцент или изразена форма може да подскаже за наличието на определени емоции, чувства, състояния, стремежи или тяхната липса. Разбира се мандалите могат да включват всички цветове, което прави тълкуването по-трудно, но и по-обхватно.

Наличието на изразени геометрични форми също има своето значение. Малко по-долу ще дадем кратко обобщение, но и тук тълкуването е строго индивидуално.

 • Много точки: всичко е едно, символ на непроявеността;
 • Кръг – цялостност, почтеност, единство;
 • Хоризонтална линия – разделяне на земното и небесното; майчина енергия;
 • Вертикална линия: връзка между световете, енергия. Разделяне наляво и надясно.
 • Кръст: две линии се срещат и образуват център. Признаване.
 • Триъгълник с върха сочещ нагоре: аспирация, енергии, насочена нагоре, по посока на духовната сфера.
 • Триъгълник с връх посочи надолу: аспирации към земното, материалната сфера
 • Хексагон (шестоъгълник), създаден от споменатите по-горе триъгълници: единство духовни и материални стремежи
 • Квадрат: нашето съществуване в материалния свят
 • Кръг и квадрат заедно: прилагане на духа в материала
 • Октагон (осмоъгълник): хармония на човешкото съществуване
 • Пентагон: човешко същество доведена до съвършенство
 • Седмоъгълник: духовен път
 • Кръг разделен на дванадесет части: цикъл на природата, цялостност
 • Свастика: Слънце, енергия, движение на Вселената
 • Спирала: циклично движение на природата, динамика. Двете направления на спиралата символизират конструктивни и разрушителни аспекти.

Както по-горе стана ясно цветовете в мандалите могат да се тълкуват по различни начини: Според цветовете на чакрите;  Според сезоните и природните форми; Според тълкуването на различни духовни училища;  Според фън-шуй, Според индивидуалните разбирания. По-долу сме дали основа за анализ на база чакрите и тяхната енергетика.

Мандалите – цветове и целебна сила

Мандалите, нещо странно, екзотично и тайнствено... Те символизират небесата на Божествата, символът на Вселената, картата на Небесата над нас. В превод от сан крит, думата означава кръг,център или това, което е около центъра. Използва се както за лечение, така и за медитация. Много често е и защита на духовното цяло и на психическото равновесие.

Мандалата се състои от три части. Първият, външен кръг се свързва с непосветените, със знанията,които трябва да придобиете, да преодолеете, за да се свържете със следващото ниво. Това е огненията кръг, който ще изгори материалното ви съзнание. Петте цвята са човешките сетива, свързани с физическия ни свят. Вторият кръг е висшето знание, състоянието на просветление или т.нар. брилянтен пояс. Когато достигнете това състояние, то си остава като аксиома,постоянно и неизменно в съзнанието ви. Вътрешния, трети кръг е лотосът, най-висшата форма на усещания, дворецът, вратите,които се отварят само за онези, които са достигнали най-голямото просветление.

Мандалата е от голямо значение за напредналите ученици,както и за непосветените, когато се използва за изцеление на ментални, физически и емоционални проблеми. Тя може да прочисти пространството, водата,която пиете, както и да доведе до хармонизиране на съзнанието ви. Разблокира вътрешния ни потенциал и активизира астралното ни днк. Настройва ни на Божествените акорди. Всеки сам трябва да избере своята мандала, разчитайки на интуицията си. Реално, всичко зависи от моментното ви психологическо състояние. В началото е възможно да избирате тъмните цветове, ако сте в депресивно състояние. Колкото по-ярки са цветовете,толкова по- хармонични ставате със себе си.

Червено. Това е цветът на любовта, страстта, чувствеността, силата, издръжливостта, независимостта, импулсивността, на гнева, омраза и твърде силната агресия. Задвижва жизнената сила в тялото. Повишава доверието и самостоятелността – с уговорката, че човек умее да контролира твърде голямата си агресия и безпредметно разпиляване на енергия.  Физически проекти с акцент червено са благоприятни за подобряване на енергетиката в долната част на тялото, осигурява здравина на репродуктивните органи, засилва стремежа към оцеляване. Червеният цвят е кръвта, силата, агресията и настъплението. Той активизира сексуалната енергия и премахва пасивността ви. Колкото и странно да звучи, червеният цвят символизира и целебната сила, която ще излезе на повръхността. Това е огънят, който ще ви доведе до трансформация и ще разчисти пътя ви за нови изживявания. Ако изберете мандала с преобладаващ червен и черен цвят, то е възможно да имате някакво заболяване, което трябва да преодолеете. Същото се отнася и ако преодолява розово с черно. Тогава трябва да сте внимателни и да се самоизследвате дали не сте склонни към саморазрушаване и какво искате да постигнете. Този тип мандали ще ви помогнат да преодолеете емоционалните си проблеми.

Розовият цвят символизира любовта, но онази, висшата, Божетсвената, кармичната. Тази,която заслужаваме да ни се даде. Розовият цвят носи пасивност и означава,че имате нужда от почивка и от ориентиране… Нуждаете се от вниманието на околните, както и от успокоение на нервната система. Розовото ще ви избави от стреса и ще ви донесе любов. Може да отключи талантите ви.Вярата в чудесата и вълшебствата- това е розовото.

Оранжево. Енергия, оптимизъм, амбиция, активност, смелост, самостоятелност – доверие, желание за престиж, лекомислие. насърчава толерантността, желанието за социализиране, да се работи в екипен проект. Увеличава самочувствието, тя помага да се изправим пред всички предизвикателства, които са по пътя на развитието на човека. Засилва енергията и умението да се учим и да използваме успехите или неуспехите като образователен опит. Популяризира положителна енергия за реализиране и най-вече завършване на проекти или цели. В здравословен план благоприятства енергията на тънките черва и дебелото черво, помага всички метаболитни процеси и лимфните възли. Оранжевотожизнерадост, творчество и усмивка…Това е границата на огъня, неговият краен пламък. Този цвят ще повдигне самочувствието ви и ще реши личните ви проблеми. Засилва енергията ви и радостта от живота. Символизира слънцето и изявата, прошката към себе си и към другите. Много подходящ за хора,които се намират на кръстопът и за лечение на депресии. Засилен в мандалата, оранжевият цвят е добър за защита на деца.

Подобен на оранжевия е златистият цвят. Той носи победа, слава и богатство. За това се свързва с кралицата и краля. Излъчва мъдрост. Усилва потокът на енергията ви, но не е добре да е прекалено наситен в мандалата.

Жълто. Цветът на светлината, слънцето, радостта, разбирането, освобождението, растежа, мъдростта, фантазията, на копнежа за свобода, това е и цвят на завистта, повърхностността.  Жълтият цвят е силата на интелекта. Носи благополучие и умението на разбираме душата си. Носи нов живот, надежда и очаквания. От друга страна, може да показва, че сте разсеяни и летите от време на време. Цветът помага да се освободят вътрешните страхове. Тя позволява да се управлява и балансира егото, да се преодолеят и приемат разочарованията, всичко, което ни прави емоционално засегнати. Цветът е изключително благоприятен за по-добро насочване на интелигентността и умствените способности. На физическо ниво благоприятства енергийна на храносмилателния тракт, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, далака и бъбреците.  Жълтото е активното мъжко начало. Ще ви научи бързо да вземате решения и да изчезне колебливостта ви. Засилва положителните ви качества и ви казва,че трябва да бъдете себе си. Ако сте прекалено критичен и язвителен, жълтото не е подходящо за вас.

Зелено. Баланс, растеж, надежда, постоянство, воля, изцеление, цялостност, благосъстояние, упоритост, престиж. Неискреност, амбиция, себеугодничество. Подпомага усещането за спокойствие и емоционален баланс. Съдейства за по свободно изразяване на чувствата. Разширява вътрешната любовта към себе си и другите. Цветът помага да се освободим от прекалената привързаност към вещи или фалшиви оправдания, помага да се контролират за усещането за собственост и ревността. Помага за балансиране на целия организъм. В физически аспект, подпомага жизнената енергия, кръвообращението, сърдечно-съдововата система. Зеленият цвят е доста сложен, защото може да символизира както енергията, така и безграничното спокойствие. В аурата е носител на целебната сила. В мандалата ще покаже, че вие сте човек,който е готов да носи прекалено големи отговорности за сметка на другите и да сте готов на саможертви. Зеленото са положителните емоции и баланса, особено ако е в по-тъмните нюанси. Ако сте по-агресивни и напрегнати, този цвят ще ви донесе хармония и спокойствие, но не и ако се намирате в депресия. Тогава ще засили пасивността ви. Зеленият цвят е обновлението и новото раждане, прераждане, както и готовността ви да станете родители, да създадете семейство.

Синьо. Спокойствие, мир, усещане за сигурност, безкрайност, скука, наивност, празнота. Той помага екстернализира вътрешните ни усещания и нагласи към света (Процесът на екстернализация помага на хората да обмислят техните отношения с проблемите). Този анализ позволява да се реализират промени – вътрешни и външни.  Във физически план помага за по-добра енергийна работа на белите дробове, гърлото, трахеята, лимфните възли,  помага за предотвратяване на алергични и кожни състояния. Синият цвят в мандалата е духовността. В зависимост от нюансите си, той може да въздейства по различен начин. Може да е както жертвоготовността, така и връзката с Божетсвеното. Свързва се с интуицията, с края и възраждането. В тъмните си тонове, той носи сила и воля и засилва издръжливостта ви. Действа добре на нервната система. Ако сте егоцентрик, тъмносиньото не трябва да е преобладаващ в мандалата ви. В светлите си нюанси е символ на живота и на чистотата. Засилва умението ви да се справяте с трудностите сами.

Индигово. Помага да комуникира с вътрешната същност, отваряне на интуицията и езотерични способности. Ключово е умението човек да се научи как да позволи на потока от съобщения на мозъка, да се свърже директно с интелигентността на космическо съзнание. Повишава умственият контрол. Разширяват се сензитивните канали за възприемане на истината в това число и за самия живот. Стимулира увереността в себе си, както и умението на човек да се ръководи от собственото си вътрешно чувство. Във физическия аспект, цвета помага жизнената енергия на мозъка, нервната система, опорно-двигателния апарат.

Виолетовотайнството, магията и вълшебството.. Мистичност, магия, духовност, трансформация, вдъхновение. Тъга, оттегляне, меланхолия. Духовни проекти. Дълбоко осъзнаване на космоса и Вселената. Разширява творческата сила – музика, рисуване, поезия, изкуство, което позволява на човек да изрази своето виждане за реалността и да се свърже с първичен източник, създател на Вселената. Този цвят ще изчисти аурата ви и енергийното ви поле. Засилва индивидуалността ви и ви дава малко по-голям егоцентризъм, особено,ако сте склонни да се жертвате за щяло и нещяло За това е добре да се ориентирате към по-тъмните му тонове. Успокоява дихателната система. Ще ви хвърли на границата между реалността и мистиката. Засилва прекалено интуицията ви и носи връзката с Космическата енергия. Ако сте човек,който прекалено контролира всичко около себе си,това не е вашия цвят.

Бяло  чистота, единство, хармония. Бяло…мир, сняг, чистота и свобода. В мандалата ще ви помогне да премахнете препятствията, но и ще ви покаже, че сте си самодостатъчни. Ще ви донесе вяра в собствените сили. Означава, че вие сте готови за ново начало и го започвате. Обновява енергията ви и оздравява организма. Бялото изчиства ума ви и ви подготвя за духовно развитие. променя изцяло психиката ви. Това е цвета на магията и на тайните учения.

Черно: тайна, тъмнина. Ако основата и е черна, то това е отсъствие на светлината. Период, когато около вас усещате опасност, когато имате психологичен проблем и когато сте загубили вяра в себе си. Аз, лично, смятам, че черният не-цвят е символ на защитата и на желанието да извадим тъмната си страна, за да я балансираме. Това е нощта в живота ни, след която очакваме яркия ден.

Сиво имат много нюанса. Те могат да бъдат студени или топли,могат да бъдат почти идентични някои от чистите цветове. Те могат да бъдат ярки или меки, могат да изразяват както скука и тъга, така и жизнеността и радостта. Сивият цвят в мандалата не е подходящ за хора,които са меланхолични или имат здравословни проблеми. Ако сте прекалено емоционални,това е вашият цвят,защото ще ви научи на разум и стабилност. Той ще примири вътрешните ви противоречия,защото символизира границата между черното и бялото. Стабилизира положението ви и премахва ненужната чувствителност.

Кафявосимвол на земята и стабилността. В мандалата този цвят ще ви донесе защита и практичност. Той носи безопастност и домашен уют. Медитацията върху кафявото ще ви донесе концентрация. Не е подходящ, обаче, ако се намирате в депресивно състояние или сте неуверени. Плътските желания се засилват с кафявото. Ако имате проблеми със съня, то се насочете към мандала с този преобладаващ цвят. Засилва връзката между членовете на семейството и стабилизира здравето ви.

Мандалите се използват и като средство за концентрация, но малцина знаят, че те имат и силно лечебно свойство. Наблюдаването на мандала на фона на подходяща музика помага за облекчаване на ежедневния стрес и умората. Наблюдаването на точната мандала може да помогне за хармонизиране на индивидуалните биоритми. Мандалата отговаряща най-близко до индивидуалните биоритми и вибрации може да коригира проблемите в информационното поле, а успоредно с това бързо да оптимизира в положителна посока събития от живота, елементи от характера и усещане за благополучие.

автори:

Нина К. – Лакшми

Даниела Тодорова – Кабала

 

Ще се радваме да споделите вашия личен опит с мандалите.

Освен готовите решения – можем да пресъздадем и ваша уникална мандала или мандала по избор.