Перла – cимвoл нa чиcтoтa, висша мъдрост и истина

Смята се, че белите перли се управляват от Луната (като тук и Западната, и Ведическата астрология са единодушни), а черните от Сатурн. Те помагат на онези, които търсят висшата мъдрост и истина. Поемат негативните енергии от човека, който ги носи, и му помагат да види и да приеме истината за себе си.

Характеристика:

Твърдост: 2,5 – 4,5 по скалата на Mooc.

Видове: морски и речни

Други наименования: бисер, маргарит

Химически състав: Морски: арагонит – от 80 до 95%, органично вещество конхиолин -10-15%, вода – до 4%; речни: арагонит -10-95%, конхиолин – 5- 85% и вода – до 4%.

Цвят: бял, сив, кафяв, черен, розов, жълт, светлосин, червен и др.

Находища: топлите морета; чисти, бързотечащи и студени реки; за морските бисери – крайбрежията на Червено море, Персийския залив, Мексико, Флорида и Калифорния, Северна Австралия, Япония, Китай и др.; за речните – Северна Европа, Азия, Северна Америка; в България – редки находки в Черно море.

В момента близо 90% от продаваните на световния пазар перли са култивирани във ферми. Лидер в произвеждането на култивирани морска перла е Япония, а сладководни – Китай.

Практиката за изкуствено поставяне на дразнители в мидите се е прилагала в Китай още през XIII век. Под черупките слагали зрънце от седеф, след това нареждали мидите в плетени кошове и ги потапяли в морето, окачени на специални салове. След три-четири години събирали “реколтата”. Още в онези времена тези производители на перли вкарвали в мидите миниатюрни восъчни изображения на Буда; когато се покриели със седеф, ги продавали в храмовете.

За производство на перли се използват три дребни разновидности молюски от вида Pinctada, наречени според цвета по ръба на мантията – “сребърна”, “златна” и “черна устна”. Първата образува бели перли, втората – розови и жълтеникави, а третата – черни. Мекотелото Strombus gigas в топлите води на Калифорнийския залив произвежда едри, красиви розови перли с шарки, подобна на пламък по повърхността. Перлите са най-скъпите от всички органични скъпоценни материали. Те съдържат около 2% вода и не бива да се съхраняват на много топло място, защото изсъхват и по повърхността им се появяват тънки като косъм пукнатини. Освен това, след век и половина загниват и почерняват.

Описание. Перлите, също като кехлибара и гагата, не са минерали, а втвърдено органично вещество. Но в продължение на хилядолетия те се ценят високо и се използват за различни магически цели. Образуват се в мидите и други мекотели, когато под черупката попадне песъчинка; за да намалят дразненето, животните автоматично започват да отделят специални вещества.

История и легенди:

Думата “перла” идва от ла­тинското piluta  “топче”. Те са били познати на Изток от древни времена и са били високоценени от старите средиземноморски цивилизации. Римляните ги посве­щавали на богинята Изида и ги носели, за да привлекат нейното внимание и благосклонност. Гмурканите ги използвали за защита срещу акули.

Метафората “златни одежди” се споменава в много древни ръкописи, но не означава дреха, изтъкана от златни нишки. Всъщност се има предвид тъкан от органични материали, произведени от определени ме котели. Перлените миди се прикрепват към подводни, те скали чрез сноп от меднозлатисти нишки, наречени В стари времена хората ги събирали и изтъкавали от тях прословутите “златни одежди”.

За произхода на перлите се разказват много легенди. В една от тях, записана от Плиний, се казва, че те са се образували от капки роса, попаднали в отворените черупки на мидите, докато се размножават. Тази идея идва от Изтока, където разказват, че по пълнолуние мидите улавяли капки небесна роса, паднали от Луната; после те се втвърдявали и се превръщали в перли. Може би оттам идва и легендата, че светят нощем. Хората от времето на Плиний вярвали също така, че светкавиците спирали растежа на перлите, а от гръмотевиците мидите “помятали”. Древните араби имали същата легенда за перлите, но добавяли, че мидите излизат на повърхността само през април, за да уловят росата.

В Китай вярвали, че перлите са капки от слюнката на драконите, които капят по време на дъжд, който те произвеждат в небесата. Затова много китайци смятат перлите за талисмани срещу пожар. Освен това, те пазят притежателя си чист и неопетнен.

В Древна Индия знаели, че бисерните миди произвеждат перли, но същевременно вярвали, че понякога могат да ги намерят в стомаха, главата или мозъка на слоновете. Перлите се смятат за могъщи талисмани срещу всякакви опасности; асоциират се с Луната. Някои от традиционните индийски любовни еликсири съдържат фино стрит перлен прах.

В скандинавските страни също разказват приказка за перлите и бог Балдур. Когато бил убит от стрела от имел, по време на едно състезание, майка му, богинята Фриг, заплакала. Сълзите й се вкаменили и се превърнали в перли.

През Средновековието добавяли стрити на прах перли към отварите с противоотрова. Такъв лек бил даден дори на френския крал Шарл VI в безполезни опити да му бъде върнат разумът. Лекарите в онези времена вярвали, че перлата лекува хемороиди, повръщане на кръв, обилна менструация, сърдечни болести, освен това прогонва “злите духове” от ума. Правели мехлем от изгорена перла и корал, с който мажели телата на прокажените.

За щастие фино стритият перлен прах заместил пудрата, съдържаща арсеник, с която френските и английските дами обилно покривали лицата си; смятало се, че тя подобрява структурата и блясъка на кожата. Някои козметични предприятия и днес добавят перлен прах в пудрите и кремовете за лице.

Перлите се свързват със зодиакалните знаци Рак, Близнаци и Риби.

Който ги сънува, ще има много верни приятели.

Лечебни своиства: Балансират и лекуват всички чакри. Помагат при лечението на стомашни болки, простуда, бронхит и белодробни инфекции.

Качества: Смята се, че белите перли се управляват от Луната (като и Западния и Ведическия са единодушни), а черните от Сатурн. Те помагат на онези, които търсят висшата мъдрост и истина. Поемат негативните енергии от човека, който ги носи, и му помагат да види и да приеме истината за себе си.

Перлата изяснява нещата, когато се медитира върху проблемен човек или ситуация. Но ще видите и истината за себе си и за своите постъпки във връзка със същия проблем, така че се подгответе да се изправите лице в лице нея и да я приемете. Щом става въпрос за поемане на отговорност, Сатурн никога няма да ви остави на мира. Може да си мислите, че сте избягали от проблема. Но времето минава и изведнъж се оказвате в подобна ситуация. Този път няма да ви бъде: позволено да се скриете от истината несигурно ще получите по-сериозен плесник, за да не забравите: урока. Затова най-добре се справете с неприятното положение още от първия път.

  • Успокоява и лекува негативността и борбата в живота ни.
  • Заобикаля негативната енергия със светлина, разсейва отрицателната енергия, лекува негативните мисли и мисъл-форми.
  • Извежда прикрепванията и психичните нападения извън аурата, улеснява премахването на негативните кармични модели, изпълва аурата с лечебна светлина.
  • Успокоява и умиротворява емоциите, лекува негативния вътрешен глас и подличности.

Перлите трябва да се носят близо до кожата и да се държат далече от парфюми и гримове. Косато не се носят, не бива да се оставят на тъмно. След използване се поставят нощем във вода с морска сол, а през деня се държат в черупка от мида. Не бива да се забравя, че възрастта на една перла е равнозначна на един човешки живот, въпреки че при археологочески открития са намирани бисери на повече от 400—500 г в добро състояние. При неправилно съхранение перлите се разболяват и умират много по-рано. Този процес се изразява в угасване на блясъка, потъмняване и разрушаване целостта на формата. Πepлитe cъдъpжaт oĸoлo 2% вoдa и зaтoвa нe тpябвa дa ce дъpжaт нa мнoгo тoплo мяcтo, зa дa нe изcъxнaт и дa нe ce нaпyĸaт.

Нашите специални предложения изработени от Перли